Sprekers

Sprekers 1 juni

Tijdens de vierde editie hebben we een gevarieerd programma, met veel inspirerende sprekers. Leer ze hier alvast een beetje kennen.

Mathijs Koper (1980) is een van de oprichters van accelerator World Startup Factory en innovatieversneller Outside Inc. Daarnaast startte hij eerder onder andere sociale onderneming Fair Medicine en Our Oceans Challenge.
Theo Bouwman – Op zoek naar een kamer voor hun oudste dochter ontwikkelde Theo samen met zijn partner Beate een bouwsysteem en een woonconcept: Woodyshousing: Premanent wonen op tijdelijke locaties. Opgeleid aan de TU Delft (energievoorziening) en de laatste 20 jaar in de bouwbranche, hebben zij zich toegelegd op ecologisch bouwen en duurzame energiesystemen. Vanuit het bedrijf ecoScala is de woonstudio de WOODY ontwikkeld. Hierin is al hun kennis van de afgelopen jaren bijeen gebracht.
Kim Kiszelnik, sinds medio 2015 directeur van de Social Impact Factory, heeft vanuit haar achtergrond altijd een brede interesse gehad in ‘New Economy’. Een nieuwe manier van ondernemen waarbij maatschappelijke impact bovenaan staat, geld een middel en geen hoofddoel is, en netwerken of verbinden centraal staat.

Zij heeft voor verschillende organisaties gewerkt, waarbij de focus altijd lag op meervoudige waarde creatie: bij ING op het gebied van microfinanciering, bij IntEnt op ondernemerschapsontwikkeling (voornamelijk in Ghana) bij Stichting Doen als financier van duurzame ondernemers, zowel internationaal als binnen Nederland. Binnen Kirkman Company heeft ze de practice New Economy opgezet en de Social Impact Factory mede ontwikkeld. Tevens heeft zij diverse bestuursfuncties vervuld bij verschillende microfinancieringsinstellingen en MKB investeringsfondsen.

Ben Kuiken is filosoof, journalist en schrijver van diverse boeken, waaronder De laatste manager en Fuck de Regels. Hij is initiatiefnemer van het platform nieuworganiseren.nu, dat mensen wil inspireren om op een andere manier hun werk en omgeving te gaan organiseren. Het platform bestaat uit een website, nieuwsbrief en organiseert regelmatig bijeenkomsten en trainingen voor nieuw organiseerders, waaronder het Nieuw Organiseren Festival op 5 oktober. Meer over nieuworganiseren.nu vind je op de site: www.nieuworganiseren.nu/about

Mireille Geijsen combineert ondernemerschap, visie op design en een sterk zakelijk netwerk met doorzettingsvermogen, idealisme en een rotsvaste overtuiging dat het anders kan en anders moet. Ruim 20 jaar werkt Mireille vanuit haar eigen bedrijf als grafisch ontwerper. In 2009 richt ze i-did op “[…] vanuit het volle besef dat we goed voor de aarde moeten zorgen. Daarnaast nemen we veel mensen niet mee in onze groeiende welvaart. Zij missen door sociale omstandigheden vaak de aansluiting. We moeten dus insluiten en niet uitsluiten, de kring groter maken. Dit besef kwam bij mij toen ik kinderen kreeg. Ik voelde me verantwoordelijk voor dit nieuwe leven en wil me daarom inzetten de schoonheid van de wereld en zijn bewoners te behouden. Met i-did wil ik een bijdrage leveren door in een MVO naaitalier van textieloverschotten producten te maken. Een stap dichterbij een sociale en circulaire samenleving.

Mark Hillen –  Wat doe je als Sociaal Ondernemer nu eigenlijk echt anders dan gewone ondernemers. Wat is “impact first”, en hoe vertaal je dat naar beleid en gedrag van je onderneming ? Waarom zijn transparantie, impact meten en het betrekken van stakeholders in je beleid essentiële ingrediënten van sociaal ondernemerschap. Kost dat extra moeite en geld ? En is het dat waard ? Brengt het ook voordelen bijvoorbeeld voor je imago en je marketing. Versterkt het bijvoorbeeld je relatie met investeerders en overheden ? De nieuwe Code Sociaal Ondernemen geeft de principes en handvatten die inhoud te geven aan sociaal ondernemerschap. De Code loopt als een rode draad door deze lezing.”

Maartje Maas is senior communicatieadviseur en sponsormanager bij ASN Bank. Ze is medeverantwoordelijk voor de community Voor de Wereld van Morgen, die tien jaar geleden door ASN bank is gestart om duurzame en sociale ondernemingen verder te laten groeien. Dankzij haar ervaringen in de profit, non-profit en start-up sector heeft ze veel kennis opgedaan van sociaal en duurzaam ondernemen in Nederland.

Erik van der Meulen: Gedurende de 25 jaar die Erik’s werkzame leven nu lang is, is ondernemerschap telkens het leidend motief geweest. Dat begon in deeltijd, tijdens zijn studie elektrotechniek, ontwikkelde zich verder in de rol van zelfstandig ondernemer en later als managing partner bij Kirkman Company. Daar heeft Erik de afgelopen 15 jaar, samen met zijn vennoten, aan de wieg gestaan van diverse ‘spin-offs’.

Op dit moment is Erik vooral bezig met het uitbouwen van Powered by Meaning, een ecosysteem van bedrijven die met elkaar de missie delen: “impact realiseren door collectief ondernemerschap”. Erik heeft een passie voor het bedenken en ontwikkelen van nieuwe, creatieve, business ideeën.

Daarbij is het vanzelfsprekend dat naast economische, ook sociale en of maatschappelijke waarde wordt gecreëerd. Daarnaast combineert Erik zijn liefde voor het Afrikaanse continent met zijn fascinatie voor alles rondom het thema leidershap door leiderschaptrails te faciliteren naar de Afrikaanse wildernis namens The Foundation For Natural Leadership.

Marije Lutgendorf works as a crowdfunding advisor since 2013. She co-wrote ‘Crowdfunding, Beyond the Hype’ published in September 2014. She frequently talks and teaches about crowdfunding. Marije believes that building a community is an important condition for successful business these days. To make crowdfunding a sustainable model it is crucial that more and bigger investors become part of the crowd.
Petra Hoogerwerf, Veleda –  Echte winst met een overtuigend businessplan!

Sociale ondernemers combineren winst met impact. Petra Hoogerwerf reikt in de sessie tal van praktische tips aan om een overtuigende businesscase te maken voor financiers en consumenten. Al jarenlang begeleidt bureau Veleda sociale ondernemers bij  vraagstukken rondom opschaling, strategie en fondsenwerving.  Petra is auteur van Vonk! Fondsen werven met hoofd en hart en publiceert in juni binnenkort haar nieuwe boek Echte winst. In zeven stappen naar succesvol ondernemen met maatschappelijke impact.

 

Erik Arkesteijn – KNHM Participaties BV richt zich op hen die ondernemerschap combineren met het behalen van maatschappelijke doelen. Of het gaat om een organisatie die de lokale economie stimuleert of die ouderen meer bij de maatschappij betrekt, KNHM Participaties BV investeert door middel van geld en kennis. Zij maakt ondernemers minder afhankelijk van subsidies, waardoor die meer ruimte hebben om te investeren in kwaliteit en continuïteit.

Programma Manager Erik Arkesteijn laat zien hoe KNHM Participaties als investeerder kijkt naar een sociale onderneming, de impact, het verdienmodel en de wijze van financiering. Erik laat ook zien hoe KNHM Participaties de ondernemingen in haar portfolio verder helpt door coaching.  Hij gaat hierover ook in gesprek met de zaal. De presentatie is voor iedereen interessant die meer wil weten over hoe een (sociaal) investeerder denkt en werkt.

 

Wouter Jolie is senior consultant bij Rembrandt F&O. Een ondernemer verkoopt zijn onderneming maar één keer. Dat maakt het zo bijzonder om bij deze processen betrokken te zijn. Het is aan ons om de ondernemer zo goed mogelijk te ondersteunen bij zijn vraagstuk, of het nou om een verkoop van zijn onderneming of bijvoorbeeld bij het ophalen van risicodragend kapitaal gaat.
Caspár Bijleveld is senior consultant bij Rembrandt F&O en heeft bij verschillende overname trajecten ondersteund, zowel aan de koop- als aan de verkoopzijde. De diversiteit aan werkzaamheden, het persoonlijke contact met klanten en het samen toewerken naar een succesvolle afronding van het traject zijn voor hem een drive om iedere ondernemer te ondersteunen bij hun plan.

 

Groeien vanuit Social Impact

Via ‘Social Impact’ leer je hoe je jouw maatschappelijke meerwaarde kunt laten zien aan de wereld. Maar het meten van sociale impact gaat dieper dan dat, het stelt ook je onderneming scherp. Doe ik wat ik moet doen om mijn doelen te behalen? Hier een helder antwoord op hebben, maakt impact maken makkelijker en leuker. Je leert erover tijdens onze interactieve presentatie.

Door: Leydi Johana van den Braken en Tamara de Graaf (se.lab)

Sjoerd van der Velden is advocaat. Hij is werkzaam o.a. op het gebied van ondernemingsrecht. Sjoerd is in 2006 voor zichzelf begonnen na bij een traditioneel advocatenkantoor te hebben gewerkt. Hij hield er radicaal andere ideeën op na. BvdV is gebaseerd op de ideeën van de Braziliaan Ricardo Semler (beter bekend als SEMCO-stijl). Vrijheid en verantwoordelijkheid voor álle medewerkers en een goede balans tussen werk en privé. Dit maakt het kantoor uniek. Bij BvdV draait het om autonomie, vakmanschap én zingeving. BvdV is B Corp gecertificeerd. ‘Using business as a force for good’ En in 2016 is BvdV uitgeroepen tot ‘Best for Workers’ Sjoerd behoort tot de oprichters van Social Impact Factory Utrecht: dé landelijke hotspot voor sociaal ondernemen in het door veel Utrechters zogenoemde Staffhorst-pand, tegenover Tivoli Vredenburg. Samen met alle medewerkers blijft Sjoerd op zoek naar vernieuwing.
Daniël Maats houdt zich al jaren bezig met alle facetten van het arbeidsrecht, van individuele ontslagzaken tot grotere reorganisaties. Hij heeft daarbij zowel werknemers als kleine en grote werkgevers bijgestaan. De moderne en vooruitstrevende bedrijfsvoering maakte BvdV voor Daniël een interessante werkgever, waarbij op basis van democratie, transparantie en vrijheid de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap wordt gestimuleerd. BvdV erkent de waarde van ondernemend sociaal kapitaal en adviseert om die reden graag sociale ondernemingen.
Twan Weusten is sinds 2015 werkzaam bij Bruggink & Van der Velden Advocaten en Belastingadviseurs. Hij adviseert ondernemers en particulieren bij uiteenlopende belastingvraagstukken, voornamelijk op het gebied van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en internationaal belastingrecht. Twan staat regelmatig dga’s of eigenaren van een personenvennootschap (bijvoorbeeld eenmanszaak of VOF) bij die te maken krijgen met de Belastingdienst. Tot zijn cliënten behoren veel innovatieve ondernemingen, waaronder start-ups, die hij adviseert over het opzetten van de juiste fiscale structuur, het toepassen van de zogenaamde gebruikelijkloonregeling en het afstemmen van de toepassing innovatiebox met de Belastingdienst. De moderne en vooruitstrevende bedrijfsvoering maakte BvdV voor Twan een interessante werkgever, waarbij op basis van democratie, transparantie en vrijheid de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap wordt gestimuleerd. BvdV erkent de waarde van ondernemend sociaal kapitaal en adviseert om die reden graag sociale ondernemingen.
Michèle Manning is sinds 2012 advocaat en is werkzaam bij Bruggink & Van der Velden Advocaten en Belastingadviseurs. Zij richt zich met name op het ondernemingsrecht en insolventierecht. Binnen het ondernemingsrecht houdt zij zich in het bijzonder bezig met de bescherming van persoonsgegevens en bestuurdersaansprakelijkheid.
De moderne en vooruitstrevende bedrijfsvoering maakte BvdV voor Michèle een interessante werkgever, waarbij op basis van democratie, transparantie en vrijheid de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap wordt gestimuleerd. BvdV erkent de waarde van ondernemend sociaal kapitaal en adviseert om die reden graag sociale ondernemingen.
Sinds 2013 is Martina Ensink werkzaam bij Bruggink & Van der Velden Advocaten en Belastingadviseurs. Zij is met name werkzaam in het insolventierecht en tevens gespecialiseerd op het gebied van financiering en zekerheden en het (algemeen) ondernemingsrecht. De moderne en vooruitstrevende bedrijfsvoering maakte BvdV voor Martina een interessante werkgever, waarbij op basis van democratie, transparantie en vrijheid de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap wordt gestimuleerd. BvdV erkent de waarde van ondernemend sociaal kapitaal en adviseert om die reden graag sociale ondernemingen.
Sinds 2012 is Paul Passenier werkzaam bij Bruggink & Van der Velden Advocaten en Belastingadviseurs. Hij adviseert ondernemers, banken en particulieren bij vraagstukken op het gebied van ondernemingsrecht, financiering en insolventie. DGA’s kunnen bij Paul terecht voor begeleiding bij investeringen, het opstellen van financiering- en zekerhedendocumentatie, advies over (meer of minder ingrijpende) herstructureringen, het veiligstellen van belangrijke bedrijfsmiddelen en het flexibiliseren van de interne financiën. Daarnaast voert Paul regelmatig procedures op deze rechtsgebieden. Start-ups (1-5 jaar) hebben zijn bijzondere aandacht, omdat het neerzetten van een flexibele en veilige juridische structuur beter direct goed kan gebeuren. Een ondernemer kan er wat dat betreft (bijna) niet vroeg genoeg bij zijn. De moderne en vooruitstrevende bedrijfsvoering maakte BvdV voor Paul een interessante werkgever, waarbij op basis van democratie, transparantie en vrijheid de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap wordt gestimuleerd. BvdV erkent de waarde van ondernemend sociaal kapitaal en adviseert om die reden graag sociale ondernemingen.
Guy de Wijkerslooth is vanaf 2014 als advocaat werkzaam bij Bruggink & Van der Velden Advocaten & Belastingadviseurs (BvdV). De focus in zijn praktijk ligt op het gebied van vastgoed (verkoop en verhuur/huur), commerciële contracten en procesrecht. Hij probeert zijn cliënten juridische oplossingen aan te reiken, maar als de zaak dit vereist procedeert hij graag voor zijn cliënten. Guy haalt veel voldoening uit het samen met cliënten uitdenken van de meest effectieve (proces)strategie.
De moderne en vooruitstrevende bedrijfsvoering maakte BvdV voor Guy een interessante werkgever, waarbij op basis van democratie, transparantie en vrijheid de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap wordt gestimuleerd. BvdV erkent de waarde van ondernemend sociaal kapitaal en adviseert om die reden graag sociale ondernemingen.
William Lansing is sinds 2003 advocaat en is sinds 2007 werkzaam als advocaat partner bij Bruggink & Van der Velden Advocaten en Belastingadviseurs.  William voert een ondernemingsrechtelijke praktijk met een accent op het intellectueel eigendomsrecht. De moderne en vooruitstrevende bedrijfsvoering maakte BvdV voor William een interessant bedrijf, waarbij op basis van democratie, transparantie en vrijheid de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap wordt gestimuleerd. BvdV erkent de waarde van ondernemend sociaal kapitaal en adviseert om die reden graag sociale ondernemingen.
Rob van den Dool (1965) heeft internationaal recht gestudeerd aan de UvA. Na zijn studie is hij gaan werken bij een multinational en als consultant; hij was directeur van een crossmedia reclamebureau en ook directeur van een racebaan. Daarnaast is hij medeoprichter en oud-bestuurslid van War Child (1994). In 2010 heeft hij samen met Stephan Zeijlemaker Yumeko opgericht.
Martijn Arets ondernemer en internationaal platform en innovatie expert. Hij zegde in 2010 zijn baan op om zijn droom achterna te gaan: in een oud Volkswagen T2 busje reisde hij 5 maanden door Europa om in gesprek te gaan met de leiders achter 20 authentieke Europese merken. Om vervolgens de ontwikkeling van de platform economie met grote spelers als Airbnb en Uber te omarmen. De afgelopen jaren ging hij in 13 landen in gesprek met meer dan 350 ondernemers en experts in dit vakgebied. Martijn zijn expedities brachten hem de titel ‘Sprout beste ondernemer 2011’ en ‘Young Potential European Leader under 40’.
Foto: Sebastiaan ter Burg
Meld je aan voor de Social enterprise Days