Social Enterprise Day 2022

PERSBERICHT: Hotspot voor sociaal ondernemen in Utrecht

Samenwerking van partijen maakt het mogelijk

In Utrecht start in het najaar van 2016 een hotspot voor sociaal ondernemen: de Social Impact Factory Utrecht. Het is een initiatief van de Stichting Social Impact Factory, Seats2Meet.com en Kirkman Company, waarbij zich inmiddels Legal Impact (Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs) en Buzinezzclub Utrecht hebben aangesloten. Ze hebben samen de Social Impact Factory Utrecht BV opgericht die de komende jaren het pand aan het Vredenburg 40 (bekend als ‘Staffhorstpand’) gaat huren van de gemeente Utrecht.

Samen sociale impact maken

Het pand van ca. 2.000 m2 gaat functioneren als werk-, vergader- en ontmoetingsplek voor sociaal ondernemers, zoals zelfstandige professionals, startups en bedrijven en organisaties, die samen werken aan innovatieve en ondernemende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Door de vestiging van netwerkorganisaties, dienstverleners, financiers en fondsen wordt het een landelijke hotspot waar alle kennis- en expertise over dit thema vertegenwoordigd is. Er zal een programma van trainingen, workshops en events worden ontwikkeld, voor startups en gevestigde sociaal ondernemers, maar ook voor het grotere bedrijfsleven en de overheden die willen innoveren en transformeren naar een sociaal maatschappelijke organisatie. De focus op het creëren van social impact, de combinatie van allerlei soorten ondernemers en organisaties, het inhoudelijk programma dat in het pand wordt uitgevoerd en het feit dat de Social Impact Factory Utrecht onderdeel wordt van het Seats2meet.com ecosysteem, maken deze hotspot uniek.

Han Hendriks, voorzitter van de stichting Social Impact Factory: “De Social Impact Factory is een inclusief netwerk en platform van verschillende soorten organisaties om samen innovatieve en ondernemende businessmodellen te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. Sinds de lancering op de Social Enterprise Day in mei 2015 bestaat het platform uit ca. 50 Utrechtse en landelijke bedrijven en organisaties, waaronder de Rabobank, EY, Incluzio, de Universiteit Utrecht, MVO Nederland, de Koekfabriek en vele andere. Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het hoofddoel, het is een middel om de maatschappelijke missie te bereiken, om meerwaarde of ‘impact’ te creëren.”

Toevallige ontmoetingen

Vanwege overeenkomstige visie en ambitie, het creëren van toegevoegde waarde voor de deelnemers en de behoefte écht een impuls tot stand te brengen in het sociaal ondernemen is samenwerking gezocht met de ontwikkelaar van de bekende werk- en vergaderlocaties Seats2meet.com. Mariëlle Sijgers van Seats2Meet.com: “Voor ons is ‘serendipiteit’ één van de meest onderscheidende factoren van ons concept, het faciliteren van ‘toevallige ontmoetingen’ die van werkelijke waarde zijn voor het werk dat jij in een S2M locatie aan het doen bent. Deze komen voort uit ons inlogsysteem, waarmee voor iedereen zichtbaar wordt wie en vooral met welke kennis en kunde aanwezig is in de locatie. Wij faciliteren zo relevante samenwerking tussen de aanwezigen, waardoor kwaliteit en waarde wordt toegevoegd aan het werk van de professionals. Nu de Social Impact Factory en Seats2meet.com hun krachten bundelen kunnen de visie op sociaal ondernemen en de ambities van de Social Impact Factory via het netwerk van Seats2meet.com verder worden verspreid.”

Impuls

De komst van de Social Impact Factory Utrecht past naadloos in de ontwikkeling van Utrecht. Er zijn steeds meer ondernemers in de stad met de motivatie om meer maatschappelijk van waarde te zijn en dat zichtbaar te maken. Maar het is niet altijd eenvoudig om dat op een goede manier vorm te geven. Hoe vind je elkaar? Hoe plak je initiatiefnemers en financiers aan elkaar? Mariëlle Sijgers: “Met de nieuwe hotspot wordt hieraan een impuls gegeven, terwijl ook een leegstaand pand weer een waardevolle invulling krijgt en er ook nog nieuwe werkgelegenheid wordt gecreëerd.”

Sneak preview op 2 juni

Op 2 juni 2016 vindt voor de derde maal in Utrecht (TivoliVredenburg) de Social Enterprise Day plaats, hét landelijke congres waar alles en iedereen in de wereld van sociaal ondernemen in Nederland samen komt. Deelnemers krijgen de mogelijkheid van een ‘sneak preview’ in het naastgelegen pand Vredenburg 40. Ook andere geïnteresseerden kunnen terecht voor een rondleiding om 16:30 of 17:45 uur.

Circulair inrichten

De eigenaar en verhuurder, gemeente Utrecht gaat de buitenkant van het pand opknappen. De gesprekken over de huurovereenkomst met de Social Impact Factory Utrecht BV zijn in een afrondende fase. De opening is naar verwachting in het najaar 2016.  De nieuwe huurder gaat het pand inrichten, waar mogelijk op circulaire en sociaal ondernemende wijze: met hergebruik van materialen, duurzame producten, met inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en met het bieden van stage- en leer-werkplekken.

– EINDE PERSBERICHT–


Geplaatst

in

door